Simon Dobrišek

izr. prof. dr. Simon Dobrišek, univ. dipl. inž. el.
Izredni profesor – predstojnik laboratorija

Laboratorij za strojno inteligenco (LMI)
Fakulteta za elektrotehniko, Univerza v Ljubljani
Tržaška cesta 25
Si-1000 Ljubljana, Slovenia

Tel.: +386 1 4768 840
Fax.: +386 1 4768 316
E-pošta: simon(dot)dobrisek(at)fe(dot).uni-lj(dot)si
Govorilne ure: Vsak četrtek ob 11:00 (soba B205-B2)

Izobrazba

Diploma (1990) – Fakulteta za elektrotehniko, Univerza v Ljubljani, Slovenija
Magisterij (1994) – Fakulteta za elektrotehniko, Univerza v Ljubljani, Slovenija
Doktrat (2001) –  Fakulteta za elektrotehniko, Univerza v Ljubljani, Slovenija

Gostovanja v tujini

  • Gostujoči raziskovalec v Laboratoriju za razpoznavanje vzorcev na Fakulteti za računalništvo Univerze v Erlangenu (1996).
  • Gostujoči raziskovalec na Oddelku za naravne jezike na Fakulteti za informatiko Univerze v Hamburgu (1997)
  • Gostujoči profesor v Laboratoriju za razpoznavanje vzorcev na Fakulteti za računalništvo Univerze v Erlangenu (2018).
  • Gostujoči predavatelj in zunanji sodelavec Univerze na Reki, Hrvaška (2017 -)

Raziskovalna področja

  • govorne tehnologije – samodejno razpoznavanje in tvorjenje govora
  • biometrija – razpoznavanje obrazov, razpoznavanje govorcev in njihovih stanj
  • umetna inteligenca, razpoznavanje vzorcev, obdelava signalov
  • tehnologije govorjenega jezika – jezikovno modeliranje s končnimi pretvorniki
  • pametni nadzorni sistemi – ambientalni nadzorni sistemi

Članstva

Organizacijska dejavnost

Kratek življenjepis

Simon Dobrišek je leta 1990 diplomiral na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani. Leta 1994 je na isti fakulteti magistriral in leta 2001 še doktoriral na področju tehnologij govorjenega jezika. Od leta 1993 je zaposlen na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani, kjer je trenutno izredni profesor na delovnem mestu predstojnika Laboratorija za strojno inteligenco. Leta 1996 in 2018 je po tri mesece gostoval in se izpopolnjeval v Laboratoriju za razpoznavanje vzorcev na Fakulteti za računalništvo Univerze v Erlangnu, in leta 1997 sedem mesecev na Oddelku za obdelavo naravnih jezikov na Fakulteti za informatiko Univerze v Hamburgu v Nemčiji.

Raziskovalno deluje predvsem na širšem področju tehnologij govorjenega jezika, razpoznavanja vzorcev, biometrije in umetnih inteligentnih sistemov. Posebno pozornost posveča razvoju inteligentnih govornih uporabniških vmesnikov in biometričnih nadzornih sistemov za ambientalne inteligentne sisteme. Posveča se tudi interdisciplinarnim raziskavam, ki segajo na področje kognitivne znanosti, jezikoslovja in glasoslovja ter varstva zasebnosti pri uporabi sodobnih informacijskih in komunikacijskih tehnologij. Na omenjenih področjih je objavil originalne znanstvene, strokovne in poljudne članke. Redno tudi objavlja na različnih znanstvenih in strokovnih konferencah. Večkrat je sodeloval v radijskih in televizijskih oddajah. V tujini je izvedel vabljena predavanja na temo ambientalnih inteligentnih sistemov in biometrije.

V zadnjih desetih letih je bil vključen kot ključni raziskovalec v petih nacionalnih in štirih mednarodnih projektih s področja razvoja biometričnih tehnologij in tehnologij govorjenega jezika ter s področja etike in pravnega urejanja uporabe nadzornih tehnologij. Bil je tudi vodilni raziskovalec in partnerski nosilec na dveh evropskih projektih sedmega okvirnega programa s področja varnosti. Svetoval in sodeloval je z zagonskim s podjetjem Tibopo d.o.o., ki je prejelo nagrado Startup Slovenije leta 2015, ter nagrado Ambasador zasebnosti , ki ga je podelil Informacijski pooblaščenec Republike Slovenije za razvoj sistema mDrive v letu 2015. Leta 2002 je prejel nagrado Sklada za nagrajevanje inovacij na področju usposabljanja, življenja in dela invalidov za “Samodejni bralnik časopisov za slepe in slabovidne”.